Voor de partner van iemand met niet aangeboren hersenletsel:

Voor jou als partner is er veel veranderd in je leven en in je relatie en hier is niet altijd voldoende aandacht voor. Eerst is er de periode van het ontstaan van het hersenletsel. Als dit plotseling is door bijv. een CVA of hersenbloeding, is dit een periode van grote onzekerheid en angst, hoe het zal aflopen.
Als dit meer duidelijk wordt, komt een volgende fase. Je moet leren leven met iemand die blijvend hersenletsel heeft en niet meer de persoon is die hij of zij was. Mogelijk is er sprake van een karakter verandering waar jij ook mee moet omgaan.
Dit is verdrietig, pijnlijk en kan veel onzekerheid geven voor de toekomst. Ook kan het spanning geven in jullie relatie.

De buitenwereld herkent en erkent vaak de problemen niet waar je tegen aan loopt. Vaak hoor je “je mag blij zijn dat je partner er nog is” of “wat fijn dat het allemaal meevalt want ik merk weinig aan hem” (of haar natuurlijk).

Maar dat is de buitenkant. Er komt veel meer op jouw bord terecht omdat je partner het niet meer kan en jij moet nu alle ballen in de lucht zien te houden. Dit is een hele klus, waarbij anderen niet altijd beseffen hoe zwaar dit kan zijn.

Samen met jou wil ik kijken naar jouw verlies door het hersenletsel van je partner. Onderwerpen die hierbij aan bod kunnen komen zijn: Hoe is jouw leven veranderd, waar loop je tegen aan en hoe ga je er mee om. Maar ook op welke manier jij staande blijft en je ruimte voor jezelf blijft houden.
Door middel van gesprekken, waarin je echt kunt vertellen waar je allemaal mee geconfronteerd wordt, oefeningen en inspirerende werkvormen kijken we samen naar jouw situatie. Centraal staat de vraag: Wat heb jij nodig om verder te kunnen?