Verder leven met hersenletsel - Niet aangeboren hersenletsel

Ik ben Adèle Kuik en ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met hersenletsel en hun partners.

In 2018 heb ik het jaarprogramma Verlieskunde, Verborgen Verlies gevolgd. In dit jaar heb ik, naast het onderzoeken van mijn eigen verlieservaringen, ook een rugzak vol met handvatten gekregen om iemand te helpen met zijn of haar (verborgen) verlies. Ik heb het jaar afgerond met een uitgewerkt programma voor het begeleiden en coachen van mensen met NAH en hun partners.

Ik werk sinds 2005 bij MEE, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. Hier heb ik veel te maken met mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ik begeleid gespreksgroepen voor mensen met NAH en groepen voor partners/familieleden van mensen met NAH. De eerste keer dat ik deze groep gaf, hoorde ik indrukwekkende verhalen van mensen over het hersenletsel van hun partner en welke impact dit had in hun leven. Toen ik na afloop naar huis reed realiseerde ik me dat dit mij ook zou kunnen overkomen.
Hierdoor is mijn passie ontstaan om samen met mensen met NAH, maar ook met hun partner of familieleden, te kijken naar manieren hoe je verder kunt gaan met een leven waarin hersenletsel een rol inneemt.

In mijn werkwijze gebruik ik mijn kennis die ik heb opgedaan tijdens de opleiding Verlieskunden, Verborgen Verlies en mijn opleiding als verpleegkundige. Ik heb gewerkt in een ziekenhuis, een revalidatiecentrum en als wijkverpleegkundige. Daarnaast ben ik opgeleid tot haptotherapeut. Ook al ben ik niet meer werkzaam in dit vakgebied, ik neem deze achtergrond wel mee in mijn coaching.

Adèle Kuik